Wednesday, August 20, 2008

Ular

Black Mamba

Semalam kawan tengok saluran National Geograpic Wild... Built to Kill... Snake....
Ngeri dan geli.... cerita pasal ular... kawan memang geli dan ngeri pasal ular ular ni.. teringat kawan waktu kawan kerja kat construction site of Operation Base Camp2 Paloich Southern Sudan. Site tu memang banyak repltilia.. esp... ular..
rettle snake

site construction manager situ selalu gak main main ngan worker dia bila jumpa ular.. Selalu yang depa jumpa ular kapak (viper) dan juga rettle snake (ular yang ekor dia ada bunyi tu). Tapi depa sedar semua ular tu berbisa. Usually indon indon ni tau camner nak handle ular ular tu... sebab selalunya jumpa jer ular... terus bunuh... sebab takut dia patuk orang lain...

so citer pasal ular ni kawan dengar jer sebab kawan tak pernah jumpa... tapi satu hari depa jumpa satu ular kaler kelabu... anak ular rasanyer... sebab panjang lebih kurang 1/2 meter. So indon indon ni main ler ngan ular tu...
Ular kapak (Viper)

pastu site manager pn masuk port la... sekali ternganga ular tu... kawan nampak dalam mulut dia kaler hitam.... rase nya black mamba ni.. perhh... jumpa jugak kawan ngan ular ni...

FYI.. Black Mamba.. is the world deadliest snake. Black mambas are one of Africa’s most dangerous and feared snakes.The name "black mamba" is somewhat confusing as this animal is not black at all. The common name is given to the snake because the mouth is inky black on the inside. Most mambas have a dark olive, olive green, greyish brown or metal grey colour. Some of them will show a light banding around their body. Slightly speckled mambas are also not uncommon. Juvenile black mambas are light grey or olive in colour but will darken when older.A bite to the face or torso or a direct hit into a vein or artery can bring death from paralysis within 20 minutes.

so biler jer kawan citer pasal benda ni... terus berubah muker they all... dan nasib kepada ular tu...... hehe ular tu terkorban......

1 comment:

jerry maguire, jr. said...

i am sure i aint dat much into dis creature!

God sake.