Saturday, April 25, 2009

Nak Beli Keter... Nak Beli Keter...

Bibi : Adiq... nak beli keter ka?...
Kawan: Keter aper...
Bibi : Cakap Jer Keter aper... I will arrange for you.....
(end)

aiyokkk headache... what kind of car eik? fyi i am not fancy to new car.. although people said it is better but for me it is too expensive. and then.. some of car the price drop drastically for trade in.. hence used car or second hand car is my 1st choice... however.. keter aper?

immediately i check the motor trader magazine.. every night... before sleep... hu hu hu.. and some of them catch my eye so now i have a list....

1) Volkswagen New Beetle 2.0 (2000)
2) Mazda RX-8 1.3 (2003)
3) Mercedes Benz C200 (2001)

Hu Hu Hu... I like the mentioned car.... but dont know how to choose....all of them have the advantages and disadvantages....

lets start with our 1st contestant.... Volkswagen Newbeetle..

This is my dream car. Most of my friends and my family members know that i love this car. Still remember that my bro in law give me a key chain as hadiah hari jadi. best sesangat. i bought a book tentang New beetle and always baca buku tu.. (no wonder la tak dapat dekan sebab dok baca buku lain). My bro said this car look similar.. kalau gostan (reverse) or jalan depan.. nampak sama jer...but it look very kewll (cool) fuel comsumption 32.5 mpg

advantages
1) This is my dream car.
2) Smart and stylo
3) Not too sporty.
4) Orang akan tgk tau kalau parking keter ni (public spot la)

disadvantages
1) 2 pintu (ok aper dua pintu 4 orang gak leh sumbat..)
2) Girly sangat (ni yang eden lomah)
3) Maintainace cost (dengar kata spare part mahai)



Price tag for this Beautiful car RM88,800.00 exclude tax and insurance..Expensive But Kewl

Next our 2nd contestant... Mazda RX-8

Haiyokk keter yang very the cantik.. manyak cantik ooo... unik... guna Wankel Engine lak tu..Wankel Engine is rotation piston movement.. so piston dia berputar, tak naik turun cam keter biase. Wankel Engine selalu pakai pada kapal terbang yang kipas punyer...bukan kapal terbang pakai system turbine ok...

1.3 cc jer........? elo brader... 1.3 cc Wankel Engine maa....leh lari 148mph or 238 km/h.. Kira sama taraf ngan EVO X (155mph,249 km/h)

Advantages
1) Keter ni di pakai oleh Wolverine dalam citer X-man
2) cc rendah.. road tax pn rendah. tapi speed... zasssssst
3) ada empat pintu. (even you all see just 2 tapi actually 4) 2 suicial door... gempak tu...
4) manyak cantik ooo
5) sporty - no need body kit... (dah cantik dah as-if)

Disadvantage..

1) Leh muat 4 orang jer.. kalau nak letak 5 orang...ermm tak leh.. shaft besar kat tengah tempat duduk passenger. kira cam dok dalam kokpit jet pejuang ler...
2) Minyak consumption.. aiyokkk letih ni... 24.6 mpg ......kira 10.5km=1 liter (cam minum air- dari umah g alor setar p balik dah 30km so 3 liter = RM5.40
3) Minyak hitam kena check selalu.. sebab dia tak pakai minyak sintetik. minyak hitam dia cepat kering
4) Even mechanical part dia kurang.. tapi part lain dengar kata agak mahal. (mana ada barang murah sekarang ni kan....)




price tag for this super beautiful sport car rm115k


Our last contestant... Mercedes C200

Gelak ler... gelak... tapi gelak gelak pn... It still Mercedes and will be Mercedes...tak yah cakap pasal keter ni sebab berlambak atas jalan

Advantages
1)luxury car... (leh buat keter g meminang)
2) It is Mercedes maaa...

Disadvantages (Mercedes ada ker)
1) Even dia luxury car... sure orang kata kawan bawak keter bapak.. sebab mana mampu beli keter ni kan...
2) mode pakcik pakcik sangat kan..



Price tag for this family car... RM118k



Hu hu hu,,, yang mana seswai eik....yang penting si Yap ni kena bagi discount sebab kawan promote kedai ni...

http://ybgroup.com.my/home.html

3 comments:

ayin said...

JANGAN lupa bwk aku naik kete baru hang nnti :-)

KiTTuN said...

Kereta yg paling sesuai utk pemilik anjing adalah jenis pikap.
Itulah sebaik-baik kenderaan. Bukan apa senang nak angkut german shephard tu nanti.

Masa puppies ni ok lagi nak naik merc ka, voks ka, maz-rx ka semua boleh, tapi one day bila depa dah besaq tak bolah arr nak pakai keta lagi.

KiTTuN pun nak pakai pikap gak ni. Tapi tak tau nak pilih yg mana. Ford ranger ka, toyota hilux ka, mitsubishi triton ka, isuzu d-max ka, nissan navara ka, pening nak buat pilihan.

Org cakap org pompuan mcm KiTTuN tak sesuai bawa pikap. Huh..! peduli apa aku. Yg penting KiTTuN selesa nak bawa rott & husky ambik angin & riadah.

Plan kat kepala hotak ni nak pakai pikap sebab nak bawa husky & rott riadah kat pantai. Boleh bawa mountain bike dlm pikap, lepas tu boleh bawa stella & akiey berlari-lari di gigi pantai. KiTTuN kayuh basikal Akiey & stella follow dr belakang. Arrrrr bestnya..!

Dogs kena banyak senaman sekurang2nya 1x seminggu kena berlari 10km. Utk meningkatkan tahap stamina dia org. latihan diberikan secara berperingkat-peringat. Anjing Kittun dilatih ala-ala tentera kasi badan dia jadi tuff.

Sebagai pemilik kita harus cari peluang utk beriadah bersama anjing-anjing kita. U bila lagi? Jgn tunggu depa dah besaq baru nak start training. Melentur buluh biar biar dr rebungnya.

P/s: Apa org nak kata biaq pi lah... Ada Kittun peduli?

fruzabdullah said...

Btul tu... fruz pn nak beli pick-up utk 2nd car... model pilihan HILUX or D-max.. sebab nampak sporty dan lasak untuk ke kebun..

kalau triton ni dia nyer performance mmg bagus. tapi kurang seswai kalau bawak barang load berat..

Bulan depan.. trainer unit anjing polis sudan akan datang buat training... so nak tgk gak budak budak tu kena train camner...