Sunday, October 18, 2009

Yemeni Tour day 1








Yess... last last dapat gak bercuti... start 29 August sampai ermm diberitahu kelak... so planning ker Yemen berjalan lancar... kawan amik flight dari Khartoum ke Sanaa via DOHA via Dubai...
adess banyak via via kan... bukan aper.. Company bayar tiket guna Qatar Airlines dari Khartoum ker Kuala Lumpur via DOHA.. so tiket free ni... kawan plak pandai pandai extended tiket tu... sebab nak lawat Yemen... so open la tiket DOHA-Kuala Lumpur

dari Doha kawan naik Emirates Airlines... sebab murah.. and sampai awal.. yer la.. compare ngan flight lain petang baru sampai Sanaa tapi Emirates sampai awal pagi kul 7....

ok... sampai jer Sanaa... ades.. kecik nyer airport.... kira kira terminal Sultan Abdul Halim Airport kat Alor Setar laie besar... tapi kira orait la.. satu hari dalam 5 penerbangan jer... cuaca.. ermm sejuk skit.. compare to Khartoum yer la Sanaa ni elevation nyer 2000m dari paras laut.. mau tak start dingin....

ngeri gak mula mula.. yer la.. datang sorang sorang.. tapi ada ler contact travel agent kat sini.. dia kata nak mai amik ... tapi takder nama call card pn... so redah jer la.. tup tup ada orang tegur..

yemeni : enta fairuz
kawan : naam... enta from yemeni dreams..
yemeni : naam... i tot fairuz is a girl...
(terus kawan diam... dalam ati ampeh....mulut lahanat)

kawan : yeah.. i know.. few friends in Sudan also think the same...actually it is a famous name ....
(sabar sabar dalam hati mau jer melahar ....)

so apa laie.. dia pn bawak ler p naik land cruiser dia...
pelik sangat... sebab bandar Sanaa sunyi.. keter tak banyak.. di maklumkan kereta kurang pada awal pagi sebab ramai masih tido .. bulan ramadan kehidupan orang Yemen start dari pukul 10 am ke 12 tgh ari... malas betul...

so dia tanya kawan laie.. nak g melawat ker nak g hotel.. kawan kata ler nak melawat terus... so dia terus la bawak kawan g ronda kat

1) Bab al Yemen - kira kota aka Ford Yemen
orang yaman dok jual jacket aka blazer.. pakaian rasmi yemeni is jubah pastu pakai blazer kat atas... jangan lupa dia punya pisau or Jambiya...
grand mosque... dengar kata di bina waktu zaman sahabat...bentuk cam kaabah ni berada kat kawasan belakang masjid.. kira tempat simpan minyak tanah waktu dahulu.. masjid ni ramai orang makmur dengar bacaan al quran...

2) Yemen mouseum-

frankly speaking.. sebab ni la kawan tak suka museum bukan aper.. ni national museum of Yemen.. tapi barang takder.. i mean tak banyak.. sikit jer barang.. sure banyak barang dah kena kebas dek omputis dulu.. dear omputis omputis...kindly return la balik harta harta orang dari korang jer dok simpan...

teringin nak p kawasan Kingdom of Sheba aka Ratu Balqis nyer empayar dekat ngan Maarib.. tapi kena tutup coz perang al Qaeda...patung greek-
3) Pesident Mosque- gedabak punyer besar.. sampai menara dia kena pasang aviation light la.. takut ada kapal terbang terlanggar.. menara ni leh nampak dari 5 km tau....satu satu masa leh cecah 50000 jemaah sekali...


past tu dia bawak kawan balik hotel and waktu petang dia bawa p Bait Bous iaitu penempatan kaum Yahudi di Yemen.. waktu sebelum depa kena relocate to Israel...

pada malam tu dia bawak kawan g opis untuk documentation and kawan di jemput untuk buka posa bersama sama depa aka makan masakan Yemen ....erk.. ngeri... sebab biase la.. orang yemen ni tak pandai pakai sudu garfu.. semua main celup celup ngan tangan.. dah ler kita ni lapo tahap dewa.. and orang yemen kurang minum air... mati la....

pas berbuka posa depa ajak kawan lepak kat opis.. since takder kawan pn ikut la.. rupanyer orang yemen suka mengumpat.. hampeh betul.. sambil sambil mengunyah daun Qat

kawan pn rase la daun ni.. rase cam makan ulam jer.. tapi manis manis kelat.. sedap gak.. pastu satu malam ler tak tido... ha ha ha

2 comments:

ezam said...

seb bek bukan siti fairuz naaaa...^^

Chef Aduka said...

nak ikot!!!!